Selecteer een pagina

Is het mogelijk om je herinneringen te veranderen? 

Angsten en trauma’s oplossen lijkt onmogelijk. Het zijn nare herinneringen die je blijven achtervolgen. Na onderzoek is ontdekt dat herinneringen vervormbaar zijn. Reconsolidatie heet dat; ofwel het opnieuw opslaan van herinneringen. Het verleden kun je niet veranderen, maar de herinneringen dus wel. Die kun je zelfs uitwissen, zo bleek uit recent onderzoek.

Eigen interpretatie

Met onze waarneming; ons zien, horen, voelen, proeven en ruiken kleuren we ons verleden, heden en toekomst. Dit doen we voortdurend naar onze eigen interpretatie.
Als iets anders verloopt dan we hadden verwacht dan maken we daarvan in ons brein een nieuw plaatje of filmpje. Maar nu blijkt uit onderzoek dat ons brein dat ook kan voor momenten uit het verleden.
En dat is uitstekend nieuws!

Nare herinneringen veranderen

Het geeft ons namelijk de mogelijkheid om nare herinneringen, waar we in het NU last van hebben, ook te kunnen veranderen. Angsten, trauma’s maar ook toekomstige doemscenario’s, kortom alles wat negatief gekleurd is, kan worden veranderd. Aangepast naar hoe jij het hebben wilt.

Hoe werkt dat?

Elke keer als we aan een situatie denken uit het verleden, slaat ons brein deze herinnering opnieuw op met de emoties die we toen voelden of de staat waarin we op dat moment verkeerden.

Bij een herinnering activeren de hersenen een spoor van hersencellen die elkaar via hun synapsen prikkelen. Eenmaal geactiveerd, beginnen de hersencellen synapsen weg te halen om even later weer nieuwe synapsen te vormen. De herinnering wordt gewist en dan opnieuw vastgelegd. Het is op dat moment een labiele herinnering. Dus eigenlijk denken we niet meer aan de allereerste keer (de allereerste herinnering), maar aan de vorige keer dat we eraan dachten. Zo worden herinneringen dus opnieuw geactiveerd en opgeslagen.

Instabiel

Nadat herinneringen geactiveerd zijn, zijn ze enkele uren instabiel en dus plastisch en vervormbaar. In die periode kan de herinnering gemakkelijk worden aangepast waardoor mensen zich gebeurtenissen later anders herinneren. Het brein kleurt als het ware de herinneringen opnieuw in.

Onderzoeksleider Marijn Kroes: Kroes: ‘Kennelijk dient het geheugen niet om ons het verleden accuraat te herinneren maar voor iets anders: adequaat de toekomst voorspellen. Daarvoor is het belangrijk dat herinneringen zo nu en dan worden geüpdate.’

Triggers

herinnering veranderen

Er zijn veel manieren om je herinnering te veranderen. Je kunt het beeld veranderen, of het geluid, het gevoel, de geur of de smaak, zelfs de gedachte kun je wijzigen. Door te focussen op de triggers, de naarste details uit de verschillende belevingen van de herinnering, en die te verwijderen met je fantasie

Wil jij ook leren regie te krijgen over je nare belevingen? De triggers uit je oude trauma verwijderen of je angst oplossen door je herinneringen opnieuw te kleuren

Maak een afspraak via deze link

GARANTIES:

  • GEEN WACHTLIJST
  • GEEN INHOUD VAN JE PROBLEMEN DELEN
  • GEGARANDEERD VAN JE NARE BELEVING AF
  • TOEPASBAAR OP ALLE NARE BELEVINGEN DUS OOK BIJ STRESS, ANGSTEN, TRAUMA’S, PTSS, BURN-OUT, ROUW, DEPRESSIEVE GEVOELENS, ADHD, HSP, ADD, AUTISME, VOLLE HOOFDEN, VERDRIET, FRUSTRATIE, ONZEKERHEID

Boek hier je skypecoaching

Boek hier je livecoaching

Voor meer informatie

Home