Selecteer een pagina

Mentale APK

WAT IS EEN MENTALE APK?

Een mentale APK is een reset voor je brein. Een algemene periodieke keuring om je mentale vitaliteit te optimaliseren. Een APK voor de auto is heel normaal. Een keer per jaar laat je checken of alles nog veilig is en naar behoren functioneert. Maar voor ons brein hebben we deze gewoonte (nog) niet.

mentale APK- reset voor je brein

Zorg voor je lichaam

Als je last van je lichaam hebt ga je naar de huisarts, soms zelfs naar een fysiotherapeut of andere specialist.
Daarnaast geef je een heleboel geld uit aan je uiterlijk. Je gaat twee keer per jaar naar de tandarts, elke paar maanden bezoek je de kapper en daarnaast zorg je nog voor je nagels, make-up,  huidbehandelingen en niet te vergeten alle producten om alles in goede staat te houden.  De euro’s vliegen de deur uit om er goed uit te zien. Maar hoe goed zorg je voor je brein? Het is tijd voor een mentale APK; een reset voor je brein.

Waarom vind je je binnenkant, je welbevinden niet minstens zo belangrijk als je buitenkant. Omdat  tot voor kort niet bekend was hoe je invloed kon krijgen op de plasticiteit van ons brein. Dit is nog een vrij nieuw begrip.

Reconsolidatie

Het opnieuw opslaan van herinneringen noemen we reconsolidatie. Uit recent onderzoek is gebleken dat herinneringen vervormbaar zijn. Met onze waarneming, ons zien, horen, voelen, proeven en ruiken kleuren we ons verleden, heden en de toekomst voortdurend.

Als iets anders verloopt dan je had verwacht dan maak je daarvan in je brein een nieuw plaatje of filmpje.

erase memories

Maar dat kan je brein ook voor momenten uit het verleden en dat is uitstekend nieuws!

Het geeft ons namelijk de mogelijkheid om nare herinneringen, waar we in het NU last van hebben ook te kunnen veranderen. Angsten, trauma’s maar ook toekomstige doemscenario’s; kortom alles wat negatief gekleurd is kan worden veranderd. Aangepast naar hoe jij het hebben wilt. Een mentale APK is een reset voor je brein.

Elke keer als je aan een situatie denkt uit het verleden, slaat je brein deze herinnering opnieuw op met de emoties die je toen voelde of de staat waarin je je op dat moment voelt. Dus eigenlijk denk je niet meer aan de allereerste keer (de allereerste herinnering), maar aan de vorige keer dat je eraan dacht.

PLASTIC BRAIN

Plastisch en vervormbaar

Nadat herinneringen geactiveerd zijn, zijn ze enkele uren instabiel en dus plastisch en vervormbaar. Bij mensen is dat 24 uur het geval, denken de onderzoekers. In die periode kan de herinnering worden aangepast waardoor mensen zich gebeurtenissen later anders herinneren.

Je brein kleurt als het ware je herinneringen. Er zijn veel manieren om je herinnering te veranderen. Tijdens een mentale APK kun je het beeld veranderen, of het geluid, het gevoel, de geur of de smaak, zelfs de gedachte kun je wijzigen.

Mentale gezondheid

Veel mensen onderschatten de kracht van mentale gezondheid. Daar begint het namelijk allemaal mee. Als je enorm gestrest bent, of angstig bijvoorbeeld dan heb je in je hoofd helemaal geen ruimte om voor je lijf te zorgen. Gewoontes, aannames, gedachten, emoties, oordelen, hoe ga je daarmee aan de gang? Hoe krijg je daar zelf grip op of beter nog controle over. Hoe kun je leren de nare belevingen op te lossen en je brein een positieve reset te geven om zo weer open te staan voor het positieve. Tijdens de mentale APK leer je hoe je je eigen geluk kunt pakken en houden?

Onder druk

Mentale gezondheid is enorm belangrijk. Toch hebben we steeds grotere moeite om mentaal gezond te blijven. We staan al vanaf hele jonge leeftijd onder behoorlijke druk. Kinderen moeten al vanaf vier jarige leeftijd presteren op school.

Door social media worden we de hele dag gebombardeerd met de successen van anderen. Ook dat levert stress op. In de geestelijke gezondheidszorg zijn enorme wachtlijsten en er zijn schrikbarend hoge ziektecijfers gerelateerd aan mentale klachten als burn-out, stress en psychosomatische klachten.

Niet oplossen maar er mee leren omgaan

Helaas leren we niet op school hoe we onze nare emoties oplossen. We leren ermee om te gaan. Hoe we ons gedrag aanpassen. Maar wat er met onze beleving gebeurt, de oorzaak van het gedrag, hoe onze innerlijke strategieën positief te beïnvloeden zijn, dat leren we niet.

Reset voor je brein

De unieke beleving van de persoon zelf is waar alles mee begint. We kunnen leren hoe we onze nare gevoelens, gedachten, geluiden en beelden kunnen neutraliseren zonder de inhoud te hoeven delen van onze problemen. Per fragment wordt met de kracht van de fantasie gefocust op de nare beleving. Deze wordt vervolgens op de unieke manier die de persoon zelf bedenkt verwijderd zodat er plaats komt om er een positieve beleving voor in de plaats te zetten. De MatriXmethode wordt gebruikt bij de mentale APK; het is een manier van omdenken, een reset voor je brein, zodat je zelf regisseur wordt over je eigen beleving.

Mentale APK

Een mentale APK reset je stress-systeem. Je geeft aan welke gedachten, gevoelens, plaatjes en geluiden jouw bezig houden op een negatieve manier. Door het nauwkeurig stellen van vragen, een optimale focus en de kracht van jouw fantasie ruim je alle nare belevingen op en voel je je als het ware gereset.  Hierdoor krijg je meer rust, ontspanning en overzicht en maak je gemakkelijker keuzes die goed voor je zijn.

Omdat de oorzaken van de stress, pijn of angst zijn aangepakt kun je echt loslaten en opnieuw beginnen. Je legt als het ware nieuwe positieve hersenverbindingen aan die de oude negatieve gaan vervangen.

Ben je toe aan een mentale APK. Het is life-changing.

Boek hier een volledige sessie van 60 minuten om te kijken of het wat voor jou is.

Hieronder een aantal voorbeelden waarvoor een mentale APK, een reset voor je brein, goed is toe te passen:

 • stress
 • burn-out
 • onzekerheid
 • slapeloosheid
 • piekeren
 • rouw
 • Hoogbegaafdheid
 • Hoogsensitiviteit
 • ADHD
 • Angsten
 • tics
 • stotteren
 • fantoompijn
 • tinnitus (oorsuizen)
 • Volle hoofden
 • Trauma’s
 • Post traumatisch stress syndroom
 • Psycho-somatische klachten (SOLK)
 • depressie