Selecteer een pagina

Omderwijs

omderwijs: om naar het onderwijs van de toekomst

droom1

Jarenlang is het functioneel geweest om de nadruk te leggen op cognitieve ontwikkeling in het onderwijs. Maar de maatschappij verandert rap en het onderwijs is niet snel genoeg mee veranderd. Eeuwenoude methodes blijken al decennia lang niet meer effectief te zijn. Het onderwijsfundament staat op hele losse schroeven. Het doel van het onderwijs is verschoven.

Wat we nu nodig hebben is niet meer wat we vroeger nodig hadden. Tachtig procent van de banen die onze kinderen gaan hebben bestaan nu nog niet eens.

Van een zo hoog mogelijk diploma halen voor een goed betaalde baan... naar....

ieders unieke potentieel waardevol inzetten voor een vredige, duurzame, gezonde en gelukkige samenleving.

De huidige maatschappij is veeleisend. Stress, burn-out en psychische klachten liggen op de loer. Onder studenten kampt ruim 34 % met chronische vermoeidheid en stress. Schoolkinderen ervaren steeds jonger stress en faalangst. En depressie en burn-out kosten mens en maatschappij enorme hoeveelheden tijd, geld en energie. 

Het wordt hoog tijd om de nadruk te verleggen:

 

Van curriculum centraal naar het kind centraal

Van cognitieve ontwikkeling naar talentontwikkeling.

Van toetsing naar  coaching.

Van disciplineren naar stimuleren.

Van instrueren naar zelfreguleren.

Van voorkauwen naar zelfregie.

Van opleggen naar autonomie.

 

Leerlingen zullen gemotiveerd raken hun talenten te ontwikkelen onder begeleiding van docenten, die dan de rol van coach gaan vervullen om ze te helpen en ondersteunen en niet om te dicteren en instrueren.

De onderwijstijd kan veel effectiever worden ingericht. Geen hoofdzakelijk klassikale lessen , maar uitdagende challenges die aansluiten bij de talenten en leerdoelen van de individuele leerling. Zelfgestuurd onderwijs op maat. En laten we daar zeker de ICT bij gebruiken, waardoor cognitieve leertijd efficiënter wordt en dus kan worden ingekort, waardoor meer tijd overblijft voor spelen en bewegen, creëren en dromen.

Gelukkige leerlingen in gelukkige scholen dankzij gelukkige docenten en ouders. Wie zich als kind op school goed in zijn vel voelt, maakt later veel meer kans om succesvol te zijn. Graag leren begint bij graag leven. Positief onderwijs versterkt de kracht van kinderen. Dat gebeurt door leraren en docenten die ook durven werken aan hun eigen geluk. Wat heb jij nodig? En wat wil jij leren?

Op naar onderwijsgeluk!

Ga je mee om? Laat je inspireren door de good cases in de links hieronder of sluit je aan bij de denktank Vitalogie in het onderwijs door te mailen naar info@bewegenaanzee.nl

Vitalogie in het onderwijs
take a step
school of understanding
Agora Roermond
leer en veerkracht
Operation Education
Meesterwerk
Positief onderwijs
Klein Amsterdam
FeliX levenslessen

inspirerende boeken:

juf klapt uit de school
a new morning
Catharsia
het perfecte kind
de biologie van de overtuiging
breindidactiek
breinvriendelijk onderwijs
de gelukkige leerkracht
professor S en de verslaafde koning
IMG_0846
droom1
droom2
droom3
droom4
droom5
droom6
droom7
droom8
droom9
droom10
droom11
droom12